Nood aan wat positief nieuws?

2 minuut gelezen

Kan je net als ons wat positief nieuws gebruiken?

Wat blijft er in jouw hoofd nazinderen van een titel als Klimaatakkoord van Parijs of niet, in België is het gemiddeld al ruim 2,5 graden opgewarmd - en waar eindigt dit?

Of wat dacht van deze cartoon? Zakt de moed je in de schoenen?

We willen nu niet de struisvogel uithangen of alles onder de mat vegen, maar laten we even stilstaan bij enkele positieve berichten als het over klimaat gaat.

Verschuiving in het globale energielandschap

Er beweegt dezer dagen wel een en ander in het globale energielandschap: BP meldde enkele dagen geleden dat het zich wil omvormen van olie-bedrijf naar een energie-bedrijf (BP perbericht). Dus drastisch het aandeel olie en gas in hun omzet verminderen en volop investeren in hernieuwbare energie. Vijf miljard dollar per jaar gaan ze investeren en het wil 50GW hernieuwbare energie uitbouwen. Ter vergelijking, de totale capaciteit van de Belgische elektriciteitscentrales is ongeveer 22GW.

Laten we niet uit het oog verliezen dat BP een bedrijf is dat winst wil maken en ze hier dus brood in zien (zie ook The New york Times). Het is niet enkel BP trouwens, er zijn er nog die in de toekomst kijken en beseffen dat verandering nodig is (Shell - Fortune.com).

Het stenen tijdperk kwam niet ten einde omdat er geen stenen meer waren, maar wel omdat er ander en beter was.

Landen met sterke klimaatambities

Niet enkel bedrijven maar ook landen willen hun aandeel hernieuwbare energie omhoog. Dat is goed nieuws want waar het aandeel hernieuwbare energie stijgt wordt fossiele energie weggedrukt. En dan hebben we het over zeer concrete plannen, niet enkel uitspreken van ambities zoals in België.

Bijvoorbeeld Nederland (nota windenergie op zee), waar in 2020 14% van alle gebruikte energie uit duurzame bronnen komt en in 2030 is dat minimaal 27%. In 2050 mag de energievoorziening helemaal geen CO2-meer uitstoten. Windenergie op zee zal hierbij een belangrijke rol spelen.

Een voorbeeld van een ander land dat recent plannen uitrolde is Denemarken: Sommige landen kunnen het wél: Denemarken heeft ’s werelds meest robuuste klimaatwet gecreëerd.

Burger-energiecoöperaties

Bij ons springen de burger-energiecoöperaties rond hernieuwbare energie (ook gekend als REScoop) in het oog. Het zijn er steeds meer, en ze hebben best een innovatieve, originele aanpak (eigen stoef stinkt natuurlijk). Een aantal recente voorbeelden waar burger-energiecoöperatie mee een rol spelen.

Dus laten we niet bij de pakken blijven zitten. Er beweegt heel wat, en er is nog heel wat mogelijk, kijk naar de helpers en de doeners!

Bijgewerkt: