CurieuzeNeuzen in de Tuin

1 minuut gelezen

Hoe wapenen we ons tegen droogte en hittegolven? CurieuzeNeuzen lanceert CurieuzeNeuzen in de Tuin, een ambitieus onderzoeksproject waarvoor 5.000 Vlamingen een halfjaar droogte en hitte gaan meten.

De voorbije jaren zijn in Vlaanderen droogte- en hitterecords gesneuveld. De grote verstedelijking en de bevolkingsdichtheid maken ons kwetsbaar en zetten de grondwatervoorraden onder druk. Het gaat hard, en het besef groeit dat we ons moeten wapenen.

Het heeft de voorbije weken dan al heel wat geregend de grondwaterstanden in Vlaanderen zijn laag. Ook in en rond het waasland (interactieve kaart).

plaats datum meting waterstand
Bornem 4/1/2021 laag
Hamme 4/1/2021 zeer laag
Lokeren 4/1/2021 zeer laag
Sint-Gillis-Waas 4/1/2021 laag
Zele 4/1/2021 laag

Het onderzoek wil uitvissen wat een tuin of park koel of heet maakt, en waarom de ene tuin droog en de andere vochtig is. In welke mate wordt dat bepaald door het type bodem, of door hoe je je tuin inricht en hoe vaak of hoe kort je je gras afmaait? Het onderzoek kijkt ook verder dan de eigen tuin. Ook in onze steden moeten we actief aan klimaatregeling doen.

Tuinen nemen in het verkavelde Vlaanderen zo’n 9 procent van de totale oppervlakte in, wat veel is in vergelijking met de buur­landen. Kunnen we ze ook inzetten als klimaatoplossing?

Het burgeronderzoek zoekt 4.400 burgers, scholen, bedrijven en gemeentes die van april tot oktober de droogte, hitte en koolstofopslag in de bodem van hun tuin, speelplaats of park willen meten. Daarnaast komen er 600 meetpunten in natuurgebieden en bij aardappeltelers. Het geheel wordt aangestuurd door de Universiteit Antwerpen en verloopt in samenwerking met De Standaard, Vito, de Vlaamse overheid en een aantal privépartners.

Info & Inschrijven - Standaard CurieuzeNeuzen in de tuin

Bijgewerkt: