nieuwsbrief mei 2021

4 minuut gelezen

Lopende projecten GC De Route en Solidagro

Begin maart lanceerden we een eerste kapitaalsoproep voor 2 projecten, 214 panelen op het dak van GC De Route in Sint-Gillis-Waas en 25 panelen op het dak van Solidagro in Sint-Niklaas. Om deze projecten te realiseren verkochten we 566 aandelen aan 125 euro per stuk en dus met een totale waarde van 70.750 euro. Ruim 160 ‘nieuwe’ coöperanten kochten 1 of maximaal 4 aandelen waardoor niks de realisatie van deze 2 projecten in de weg stond. Ondertussen is de installatie bij Solidagro actief en wekken we onze eerste groene stroom op. De installatie op de Route zal in de 2e helft van juni in gebruik genomen worden. Hier is het nog wachten op de keuring. Door wijziging in het ondersteuningsmechanisme van grote fotovoltaïsche projecten zijn er veel aanvragen en is er bij de keuringsinstellingen een kleine wachttijd ontstaan. Maar ook in Sint-Gillis-Waas zullen we deze zomer Wase zonnestroom opwekken.

We zijn dus vertrokken! Met de wind in de zeilen! Of eigenlijk de zon…

Nieuw project, kapitaaloproep en infoavond!

Warmtepomp en PV bij Avansa Waas en Dender

Avansa Waas en Dender is niet zo maar een partner van MegaWattPuur. Van bij het prille begin stellen ze ons vergaderruimte ter beschikking en bieden ze ondersteuning voor onze infomomenten. Het is er dus steeds een beetje thuiskomen.

Het is een mooi gebouw dat veel warmte uitstraalt, mede door de mensen die er werken en door de verschillende kleurrijke verenigingen waar ze mee samenwerken en ondersteunen! Het is ook een duurzaam gebouw. Bij de renovatie hebben ze hoog ingezet op isolatie en gebruik van duurzame technieken. Samen gaan we nu nog een stap verder door het plaatsen van zonnepanelen en een warmtepomp. Deze laatste zal het gebouw niet enkel verwarmen, maar ook beperkt koelen op zwoele zomerdagen.

Wil je meer te weten komen over dit project? Schrijf je dan nog snel in voor de webinar nu dinsdag 11 mei om 20u (duurtijd ongeveer 30 min + ruimte voor vragen)

Géén limiet meer op aantal aandelen?

Bij de eerste kapitaalsoproep hebben we het aantal aandelen per persoon beperkt tot maximaal vier. Omdat het om een eerder laag bedrag ging dat moest opgehaald worden, wilden we zoveel mogelijk mensen de kans geven een aandeel te kopen. Hierdoor hebben we ook een stevige basis uitgebouwd, want we tellen reeds 169 coöperanten.

Het bestuur heeft daarom beslist om voor de volgende kapitaalsoproepen dit jaar geen limiet meer te zetten op het aantal aandelen per persoon. Het is te zeggen, de limiet van maximaal 40 aandelen zoals bepaald in onze statuten blijft uiteraard wel gelden.

Wat met de tax shelter? Ook bestaande coöperanten zullen hiervan nog van kunnen genieten. Tot het tiende aandeel kan je voor elk tweede aandeel genieten van het tax shelter voordeel, nl 45% belastingvermindering op de waarde van dat aandeel (45% van 125 euro). Dit voordeel geldt dus voor elk tweede, vierde, zesde, achtste en tiende aandeel dat je koopt bij MegaWattPuur. Dit opnieuw om een grotere groep mensen de mogelijkheid te geven om van het tax shelter voordeel gebruik te kunnen maken.

voorbeeld 1: Jan heeft al vier aandelen en koopt er zes bij. Jan zal dan voor drie van die zes aandelen kunnen genieten van de voordelen van de tax shelter.

voorbeeld 2: Ludo heeft al vier aandelen en koopt er tien bij. Ludo zal ook voor 3 van die tien aandelen kunnen genieten van de voordelen van de taxshelter.

Eerste algemene vergadering 15 mei

Volgende week zaterdag hopen we jullie om 10u te verwelkomen op onze eerste algemene vergadering. Deze vindt omwille van de COVID-19 maatregelen plaats in digitale vorm. Je hoeft niks speciaal te installeren, enkel op voorhand inschrijven is verplicht. Inschrijven kan je via deze link.

Zelf zonnepanelen plaatsen? Laat je ontzorgen met een groepsaankoop

Ook na het wegvallen van het principe van de terugdraaiende teller blijven zonnepanelen een interessante investering die meer opbrengen dan jouw spaargeld. Gemiddeld verdien je de kosten van de installatie in minder dan 10 jaar terug.

Tot 16 juli kan je als inwoner van oost-Vlaanderen gratis en vrijblijvend inschrijven voor de groepsaankoop zonnepanelen van de provincie Oost-Vlaanderen. Alle info vind je hier terug.

Projecten gezocht!

MegaWattPuur is steeds op zoek naar nieuwe projecten. Momenteel zijn verschillende gesprekken bezig voor mogelijke nieuwe projecten. Deze leiden echter niet altijd tot een nieuw project voor MegaWattPuur. Soms is een PV-installatie niet mogelijk (bv omwille van stabiliteitsproblemen van het dak), in andere gevallen kiest de gesprekspartner ervoor toch zelf in te staan voor de financiering. Ook dit laatste geeft ons voldoening want ook zo realiseren we meer hernieuwbare energie in de regio!

Weet jij in je buurt een organisatie, bedrijf, vereniging,… met een grote dakoppervlakte en vermoedelijk een hoog elektriciteitsverbruik? Geef ons de contactgegevens door op info@megawattpuur.be

Meedoen?

Wil je graag meehelpen in onze kern? Dat kan op verschillende manieren. Via een engagement groot of klein, éénmalig of voor een langere periode. Contacteer ons op info@megawattpuur.be

burgerenergie.be

Maandag 10 mei 12u gaat de website burgerenergie.be live!

Overal in Vlaanderen verenigen mensen zich om zelf iets te doen aan de klimaatverandering en in te zetten op lokale, duurzame en eerlijke energie in burgerhanden. Burgerenergie dus. Deze burgercoöperaties werken volgens de internationale coöperatieve principes en zijn lid van de koepelvereniging REScoop Vlaanderen. De nieuwe website burgerenergie.be geeft een overzicht voor Vlaanderen van wie waar met wat bezig is.