nieuwsbrief oktober 2021

3 minuut gelezen

Waarom coöperatief ondernemen?

MegaWattPuur is een coöperatieve onderneming, en dat is niet toevallig. Het woord ‘coöperatie’ betekent zoveel als ‘samenwerking’. En die samenwerking vind je overal: in jeugdbewegingen, sportclubs, ouderverenigingen … Allemaal plaatsen waar mensen elkaar niet beconcurreren, maar samenwerken en daardoor meer bereiken. Steeds vaker zien mensen in dat die houding ook in de economie vruchten afwerpt.

Al van oudsher ontstaan coöperaties vanuit maatschappelijke noden. Mensen verenigen zich in ondernemingsverband om in hun gemeenschappelijke behoeften te voorzien. Denk maar aan coöperaties zoals de Vooruit, opgericht in de 19de eeuw om mensen toegang te bieden tot basisproducten als brood of geneesmiddelen.

Ook vandaag biedt de coöperatie antwoorden op uitdagingen die een samenleving in verandering met zich meebrengt. Voor vele coöperaties is duurzaamheid een drijfveer. Vandaag is ecologie zo veel meer dan de bescherming van boompjes, bloempjes en vogeltjes. Het is een bewust streven naar een harmonische verhouding tussen people, planet en profit. De natuur beschermen, correct omgaan met klanten en medewerkers en tegelijk goed je boterham verdienen. Ook dat is coöperatief ondernemen.

Hierbij willen we nog enkele andere coöperaties onder het licht brengen. Met voor onze coöperanten bijzonder nieuws over elektrisch autodelen.

Voorstelling andere coöperaties

CEDAN - Coöperatief Elektrisch Deelauto Netwerk

Het CEDAN netwerk bestaat uit de coöperatieve elektrische deelauto’s van de burgercoöperaties Partago en Coopstroom. Om met een wagen van Partago (Oost-Vlaanderen) te mogen rijden, dient men in principe eerst coöperant te worden door het aankopen van een aandeel van €250. MegaWattPuur heeft een gebruiksovereenkomst met CEDAN, waardoor onze coöperanten gebruik kunnen maken van alle CEDAN deelauto’s zonder zelf een aandeel van CEDAN te moeten kopen. Een MegaWattPuur-coöperant dient dan wel minstens twee aandelen van MegaWattPuur te hebben (€250). Uiteraard is het gebruik van de wagen (per uur en per gereden km) wel betalend. Als u hierover vragen heeft, kunt u deze stellen via autodelen@megawattpuur.be

https://www.cedan.be

Pomona - coöperatief boslandbouwbedrijf

Pomona is een coöperatief boslandbouwbedrijf dat ernaar streeft om Wase consumenten samen met boeren voor 80% voor hun eigen lokale, gezonde en duurzame voeding te voorzien. “We kennen onze voeding én elkaar.” De basis van hun model is dat hun vaste landbouwers zorgen voor het professioneel ecologisch verbouwen van ons voedsel. De consumenten zorgen voor een vaste afname van Pomona producten. Wie graag een handje helpt, is altijd welkom. Oproep: Word je ook één van de Pomona consumenten of coöperanten die samen zorgen voor hun eigen eerlijke, ecologische, seizoensgebonden en lokale voeding voor vandaag, morgen én overmorgen? Of word je peter of meter van een Pomona boom?

https://www.pomonacoop.be

NewB - coöperatief bankieren

Met NewB werd een belangrijke stap gezet door de samenwerking van 24 middenveldorganisaties om “uit het niets een duurzame en ethisch verantwoorde bank uit de grond te stampen”. U vindt meer informatie over hun werking op hun website. NewB wil alleszins een bank zijn in dienst van de samenleving en baseert zich van bij het begin op 13 waarden die verankerd zijn in de statuten van de coöperatie: transparantie, participatie, duurzaamheid, eerlijkheid, eenvoud, soberheid, inclusie, innovatie, professionaliteit, veiligheid, integratie, diversiteit en nabijheid.

https://www.newb.coop/nl

Neibo - coöperatief mobiele telefonie

Neibo is een Belgische coöperatie die mobiele telefonie aanbiedt aan burgers en professionelen.

Ze bieden verschillende abonnementsformules aan. Waar staan ze voor? Ze omschrijven dit in hun eigen woorden als volgt: “We kiezen voor een bewuste verschuiving van de economie”. Neibo deelt straks haar winst met iedereen in de coöperatie via kortingen en dividenden én investeert daarbovenop een deel van haar winst in lokale duurzame projecten. Samen selecteren ze de projecten en zorgen ze voor een tastbare impact. In hun missie lezen we dat ze een kwaliteitsvolle telefoonservice willen opbouwen als coöperatie. Ze hebben een transparante en democratische structuur en nemen samen de strategische beslissingen. Zo werken ze aan een eerlijkere economie met zeggenschap voor burgers. Ze willen een referentie zijn binnen het telecomlandschap en willen een volledig aanbod ontwikkelen in totale transparantie dat voldoet aan de vraag van de gebruikers.

We wensen hen alvast succes als nieuwe coöperatieve speler in het telecomlandschap!

https://www.neibo.be

Wooncoop - Coöperatief wooncopen

Wooncoop is een wooncoöperatie, een autonome organisatie van personen die zich vrijwillig verenigen om hun woonbehoefte te behartigen, door middel van een onderneming waarvan ze samen eigenaar zijn en die ze democratisch controleren.

Wooncoopen is een alternatief voor klassiek huren of kopen. Het zweeft er ergens tussenin. Je kan als bewoner, afhankelijk van jouw financiële situatie, jouw maandlast bepalen. Dit stelt je ook in staat om doorheen jouw wooncarrière meer of minder kapitaal te sparen.

https://www.wooncoop.be

Wooncoop is momenteel bezig met het ontwikkelen van een project op de paterssite in Sint-Niklaas.